Ouders

Past Digibende bij mijn zoon / dochter?

Wanneer een passende leer- of ontwikkelomgeving ontbreekt voor een jongere, brengt dat ook voor ouders zorgen met zich mee. Iedere jongere verdient het immers om zichzelf te kunnen zijn, aansluiting te vinden bij anderen en zich ononderbroken te kunnen ontwikkelen.

Digibende biedt een veilige en uitdagende leer- en ontwikkelomgeving voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 28 jaar die om uiteenlopende redenen onvoldoende aansluiting vinden binnen bestaand aanbod en interesse hebben in de digitale wereld.

Deelnemers vinden bij Digibende een leeromgeving die bij hen past. Ze hebben niet noodzakelijk een diagnose. Regelmatig is er sprake van meer- of hoogbegaafdheid, vormen van autisme, ad(h)d of angsten. Ook heeft Digibende ervaring met jongeren die bovenmatig veel interesse hebben in het spelen van games.

Bij Digibende staat leren vanuit een ongedwongen kader en gericht op de praktijk centraal. 

Denk je dat Digibende zou kunnen passen bij jouw zoon of dochter? Dan is het goed om het volgende te weten over de werkwijze van Digibende:

Kennismakingsgesprek

Bij interesse kan een afspraak worden gepland voor een kennismakingsgesprek. Dit is een vrijblijvende gelegenheid om over en weer kennis te maken. Nadat een aanmelding is gedaan via de website of telefonisch, ontvang je een uitnodiging. 

Bij voorkeur is hier de jongere zelf bij aanwezig, zijn of haar ouder(s) of verzorger(s) en – indien van toepassing – een betrokken (ambulant) begeleider of consulent. Bij dit kennismakingsgesprek zal vanuit Digibende in elk geval de vestigingsverantwoordelijke en / of een pedagoog aansluiten.

Er wordt een verslag gemaakt van het gesprek. De aanwezigen geven zelf aan wat wel en niet in het verslag geplaatst mag worden. Een concept van het verslag wordt achteraf ter controle toegestuurd.

Financiering

Is iedereen het er mee eens dat Digibende een passende plek is, dan wordt onderzocht of er financiering beschikbaar is. Dit kan vanuit verschillende kanalen plaatsvinden. Digibende helpt mee om dit te onderzoeken. Digibende kan vanuit onderwijs, gemeenten of, in voorkomende gevallen, via UWV worden ingekocht. Ook kunnen afspraken worden gemaakt over gecombineerde financieringen.

Start

Wanneer duidelijk is dat alle lichten op groen staan wordt een startdatum bepaald. Er wordt binnen Digibende een persoonlijk begeleider gekoppeld aan de startende kandidaat.

De persoonlijk begeleider zorgt voorafgaand aan de start dat de jongere en zijn of haar ouders een startpakket ontvangen met daarin algemene informatie over de werkwijze van Digibende, informatie over de verschillende vakonderdelen, de vakbegeleiders die zich voorstellen en het rooster dat voor de jongere op maat is samengesteld. De persoonlijk begeleider plant voorafgaand aan de start een startgesprek, waarin hij of zij zich voorstelt en alle documenten worden besproken. Ook worden hierin de doelen voor de eerste drie weken besproken.

Observatiefase

De observatiefase bestaat uit drie weken waarin de kandidaat de begeleiders en de andere Digibendeleden – zoals de deelnemers zich mogen noemen – leert kennen en bekend raakt met de werkwijze en omgeving.

Het is vooral een fase waarin de deelnemer vertrouwd raakt met de omgeving, tot rust komt en zich op zijn of haar gemak gaat voelen.

Evaluatiemomenten

Ouders en deelnemer worden na de observatieperiode uitgenodigd voor een startevaluatie om de start te bespreken maar vooral ook om samen het ontwikkelingsplan op te stellen. De deelnemer wordt hier zelf actief bij betrokken omdat het immers gaat om zijn of haar doelen en ontwikkeling. Naast de startevaluatie wordt – indien van toepassing – ook het ontwikkelingsperspectiefplan van school meegenomen bij de concrete doelstellingen.

Vervolgens worden partijen periodiek uitgenodigd om de voortgang en actuele stand van zaken te bespreken. Hierin wordt samen met de deelnemer geëvalueerd hoe het gaat, of ontwikkeling nog naar wens verloopt en of er zaken moeten worden bijgesteld.

Begeleiding en ondersteuning

Deelnemers krijgen coaching en begeleiding van de vakspecialisten in groepjes van 4 tot maximaal 8 tegelijkertijd. 

Interesse?

Klik hier om een afspraak te maken voor een vrijblijvende intake of neem contact met ons op bij verdere vragen.

Wie ben jij?

Digibende wil je graag ontmoeten. Kom je kennis maken?

Beleef digibende

Bekijk deze foto’s van Digibende.

Scroll naar boven